top of page

Mikor lesz vége, az építőanyag drágulásának?

Újabb drasztikus áremelkedés várható az építőiparban



Az energiaárak megugrása miatt már március végére újabb 10-15 százalékkal nő az építőanyagok ára – derül ki az ÉVOSZ legfrissebb elemzéséből. Ennyivel nőnek a bérek is, így jelentősen megugranak a költségek az építőiparban, azaz minden többe kerül majd.


Nincs vége az építőanyag drágulásának, sőt, már az első negyedév végére 10-15 százalékos áremelkedés jöhet – áll az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb elemzésében. Ez a duplája az elmúlt évek elején tapasztalt 5-9 százalék közötti árváltozásnak. Azoknak az építőipari anyagoknak bontakozhat ki számottevő áremelkedése, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra van szükség.


Ez azért is aggasztó, mert óriási drágulás sújtotta 2021-ben a hazai építőipart. A meglehetősen magas, 48 százalékos arányban import termékeket beépítő magyar piacon 15-160 százalékkal nőtt tavaly az építőanyagok és az alapanyagok ára.



A magas alapanyag árak nem fékezik a növekedést

Az anyagár-változások ellenére az építési kereslet 2022 év elején is magas volt. A járvány hatására elhalasztott építési beruházási igények erőteljesen, egyszerre jelennek meg a piacon is. A tavalyinál 6,7 százalékkal alacsonyabb rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2022-ben 5-6 százalékkal fog nőni – véli az ÉVOSZ. A szakszövetség becslése szerint 2021-ben az építőipari termelés értéke mintegy 5100 milliárd forint volt.


Ugyanakkor az egyes ágazatok teljesítménye idén meglehetősen eltérően alakulhat. A mélyépítés, az út-, vasút- és infrastruktúraépítés növekedése nem várható. Továbbra is a lakásépítés és -felújítás, valamint az ipari szektor részére készülő csarnoképületek és logisztikai létesítmények fogják húzni az építőipar teljesítményét.


A lakásépítés és -felújítás a húzóágazat, további támogatás kellene

Jelenleg nagyságrendileg 35 ezer lakás, új ingatlan épül, ebből a mostani szerződésekből kiindulva közel 25 ezer készülhet el. Ezzel párhuzamosan körülbelül 250 ezer lakást újíthatnak fel.


A lakásépítés területén kiemelten fontos az MNB zöldotthon-teremtési programja. Az ÉVOSZ javaslata szerint a kedvező kamatozású hitellel nemcsak a lakásépítést, hanem a lakásfelújítást is finanszírozni kellene. Ugyanis a meglévő lakásvagyon mintegy 60 százaléka nem felel meg a magasabb energetikai elvárásoknak.


Az ÉVOSZ azt is javasolja, hogy a 2022 végéig meghirdetett lakásfelújítási állami támogatás lehetőségét határozatlan időre hosszabbítsa meg a kormány. Így a dömpingszerű megrendelési hullám is elkerülhető. Ezekkel az intézkedésekkel fehéríteni is lehetne a gazdaságot. A lakásfelújításoknál ugyanis a legmagasabb a feketefoglalkoztatás aránya. A szakszövetség számításai szerint 2021-ben 300 milliárd forintnyi lakásfelújítási munkát végeztek szóbeli megállapodás alapján, aminek 75 milliárd forint volt az az áfa-tartalma, amit a költségvetés nem látott.



A legnagyobb gond a szakképzett munkaerő hiánya

Az ÉVOSZ szerint az elmúlt öt évben az építőipar számára a legnagyobb akadályt a szakmunkás- és mérnökhiány jelentette. 2022-ben is ez lesz a legnagyobb kihívás a szektor számára. A 2013-as foglalkoztatási mélypontnál jelenleg mintegy 125 ezer fővel többen dolgoznak az ágazatban. A 375 ezer fős foglalkoztatotti létszám 25 ezerrel több a járvány előtti 2019-esnél.


A létszámnövekedés meghatározóan a segédmunkások és betanított munkások körének bővülését jelentette. Arányuk egészségtelenül magas az összes építőipari foglalkoztatottak számán belül. A minimálbérek és a bérminimum jelentős emelkedése az építőiparban magával húzhatja a magasabb bérkategóriák emelését is, ami a a rezsióradíjak jelentős emelkedését hozhatja. Az építőipari vállalkozások 10-15 százalék közötti bérfejlesztést terveznek 2022-ben.


forrás: azenpenzem.hu, ÉVOSZ

bottom of page